10 2013
Wspomnienie seminarium wprowadzającego

Pierwsze spotkanie zorganizowane dla uczestników projektu „Aktywni młodzi – lokalnie i globalnie” jest już za nami!

Seminarium odbyło się w dniach 11-13 października 2013, w Krakowie. Wzięli w nim udział liderzy świetlic zakwalifikowani do projektu, a także reprezentanci zagranicznych Partnerów projektu: Międzynarodowego Dzieło Kolpinga z siedzibą w Niemczech oraz Dzieła Kolpinga ze Szwajcarii.

Na wstępie, uczestnicy zostali przywitani przez Prezesa Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce, Krzysztofa Wolskiego, a następnie wprowadzeni w tematykę edukacji globalnej dzięki Izabeli Parkitnie-Mierzwie z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej Znak.

Podczas drugiego dnia seminarium swoją wiedzą dzielili się zaproszeni goście: Hubert Tintelott z Międzynarodowego Dzieła Kolpinga z siedzibą w Niemczech oraz Hildegard Holenstein z Dzieła Kolpinga ze Szwajcarii. Posiadają oni kilkudziesięcioletnie doświadczenie z tematyki edukacji globalnej w swoich społeczeństwach i organizacjach pozarządowych oraz doświadczenie i praktyczną wiedzę we współpracy z państwami Globalnego Południa.

Ostatniego dnia Sylwia Gajownik z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej Znak starała się przedstawić metody przekazywania wiedzy młodym ludziom, które będą ciekawe i zarazem skuteczne.

Na zakończenie odbyła się prezentacja projektu „Aktywni młodzi – lokalnie i globalnie”, przedstawiająca harmonogram i sposób realizacji projektu. Została ona przeprowadzona przez koordynatorkę Bożenę Michałek.

Już nie możemy się doczekać kolejnego spotkania pełnego wiedzy o edukacji globalnej !