11 2013
„Globalny Rozwój w Kinie”

Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych HumanDOC „Globalny Rozwój w Kinie” (28.11-1.12.2013) jest pierwszym w Europie Środkowo-Wschodniej i trzecim na świecie innowacyjnym wydarzeniem łączącym kino na najwyższym światowym poziomie z refleksją na tematy globalne.

Obrazy prezentowane na Festiwalu HumanDOC to prawdziwe perełki filmów dokumentalnych, krótko- i długometrażowych, pokazujących globalne współzależności, problemy i wyzwania. Festiwal to świat w zbliżeniu: życie za mniej niż jednego dolara dziennie, walka z wykluczeniem społecznym, skutki zmian klimatycznych, pomoc międzynarodowa, konflikty.

Nagrodę Grand Prix IV Festiwalu HumanDOC zdobył dokument amerykańskiej reżyserki Kate Ryan, opowiadający historię Romów mieszkających w stolicy Bułgarii, pt. „Witajcie nigdzie” (Welcome to Nowhere).

Festiwal gościł w Warszawie, Wrocławiu i Poznaniu, na szczęście wiele prezentowanych filmów będzie można zobaczyć do końca grudnia w kinach studyjnych w 10 miastach Polski oraz bezpłatnie na platformie iplex.pl (http://humandoc.net/23_pokazy_na_iplexpl).
Źródło http://humandoc.net/